Gruplar


Warning: Undefined array key "tie_hide_meta" in /var/www/vhosts/cmryazilim.com/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 5

Warning: Trying to access array offset on null in /var/www/vhosts/cmryazilim.com/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 5

Aynı organizasyon içinde yer alan kullanıcılar belli gruplarda toplanarak çalışma şekilleri ve yetkileri belirlenir. Bir kullanıcı yaptığı işlere göre değişik gruplarda yer alabilir. Kullanıcı gruplarının belirlenmesi ile hem terminallerin rasyonel kullanımı sağlanır hem de yetki kısıtlaması yapılarak gruplarda yer alan kullanıcıların yapabileceği işlemler ve ulaşabileceği bilgiler belirlenir. Kullanıcı ve grup tanımları yapılırken önce gruplar daha sonra da bu grupların altında yer alan kullanıcılar tanımlanır. Her kullanıcının yetkilerini ayrı belirlemek yerine, yapılan iş ve firma işleyişine göre oluşturulacak gruplar altında kullanıcıları toplayarak yetkilerini belirlemek çalışma sisteminin düzenlenmesi ve veri güvenliği açısından önemli kolaylıklar sağlar.

Gruplar ve Kullanıcılar tanımlanırken firmanın yerleşimi ve işleyişi dikkate alınmalıdır.

Bu durumda gruplama;

  • Yerleşime göre,
  • Aynı bölümde çalışanlara göre,
  • Aynı işi yapanlara göre yani bölümlere göre

yapılabilir.

Grupları tanımlamak için Gruplar menü seçeneği kullanılır. LOGO adındaki grup öndeğer olarak tanımlıdır ve kullanıcı grupları listesinde yer alır. Bu grup sistem yöneticisi yetkisindedir.

Öndeğer olarak tanımlı grubun (LOGO) adını değiştirmek mümkündür. Ancak sistem yöneticisi yetkilerine sahip bu grup ve ona bağlı kullanıcıların yetkileri kısıtlanamaz. Bu grubun adını değiştirmek için “Değiştir” düğmesi tıklanır.

Yeni bir grup tanımı yapmak için “Ekle” düğmesi tıklanır. Grup tanım penceresindeki alanlar ve bilgileri şunlardır.

No: Grubun numarasıdır. Yeni grup tanımlanırken en son verilen grup numarasından bir sonraki numara öndeğer olarak gelir ve gerekirse değiştirilebilir.

Adı: Grubun adıdır.

Yetkiler: Tanımı yapılan grubun yetki düzeyi belirlenir. Sistem yöneticisi ve kullanıcı olmak üzere iki seçeneklidir. Sistem yöneticisi olarak belirlenmiş grubun kullanım yetkileri kısıtlanamaz.

Grup tanımını kaydetmek için “Kaydet” düğmesi tıklanır. Tanımlanan her grup, gruplar listesinde numarası, adı ile listelenir.