Logo Devir Resimli Anlatım


Warning: Undefined array key "tie_hide_meta" in /var/www/vhosts/cmryazilim.com/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 5

Warning: Trying to access array offset on null in /var/www/vhosts/cmryazilim.com/httpdocs/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 5

Logo Devir nedir? Niçin yapılır? Devir yapmadan da olur mu?

Merhaba arkadaşlar,

Logo devir işlemleri Logo Go3, Start ve Tiger versiyonu içinde geçerli, işlemlere başlamadan önce veri tabanınızı kesinlikle YEDEK almayı unutmayınız.

İki tür devir sistemi var; Birincisi dönem devri diğeri ise firma devridir. Her  ikisinde de sonuç olarak bir önceki firmanızın çalışma dönemini yeni yılda devam edebilmemiz için yapılan ana kayıtların (Cari,Malzeme,Kasa,Banka v.s) ve toplamlarının aktarıldığı işlemdir.

Logo programını devir yapmadan da kullanabilirsiniz bunun için dönem bağımsız çalışmayı aktif etmelisiniz. Logo SYS den firma üzerinde sağ tık yapıp dönem bağımsız çalışma seçilmelidir.  Bu seçenek biraz risklidir çünkü yapılan bir hata ve devir yapmak istenildiğinde ilerde sorunlar çıkarabilir, veri kaybına yol açması ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle çok az işletme bu seçeneği kullanır. Daha fazla eksi yönleri var Logo dokümanını inceleyebilirsiniz, uzatmadan devir işlemlerine geçelim.

Yapacağımız işlemden önce programınızın versiyonunu kontrol edip LEM  hakkınız var ise  güncel versiyona çıkarmanızda fayda var.

Devirden önce bilmeniz gereken ve dikkat etmeniz gerekenler;

Logo GO3 Devir işlemleri devir dokümanı okunarak yapılmalıdır.
Devir işlemi toplu olarak yapılabildiği gibi “Devredilecek bölümler” alanından bölüm seçilerek de yapılmaktadır.
Malzeme devrinin miktara göre mi yoksa maliyet hesaplanarak mı, Logo GO3 Cari hesap devrinin –
ödeme/tahsilat mı yoksa son bakiye üzerinden mi yapılacağı müşterinin isteği doğrultusunda belirlenmelidir.

Logo Firma Kopyalama Nasıl Yapılır?

Not: Firma bazlı devir yapamayacaksanız bu adımı atlayın arkadaşlar, dönem devri (aynı firma içinde) aşağıda ki başlıkta.

Çalışılan mevcut firmadan bağımsız olarak sistem işletmenine eklenecek yeni bir firmaya devir yapılması yöntemidir. Bu yöntem kullanıldığında önce firma kopyalama işlemi yapılarak kartların – malzeme, cari, kasa, banka vb.- yeni firmaya kopyalanması sağlanır. Daha sonra devir filtrelerine bağlı olarak sistem işletmeninde eklenen yeni firmaya ait yeni döneme (2021) devir işlemi yapılır. Kopyalarken ;
1. Devir.exe açılır Firma alanında … Tıklanır kopyalanacak firma seçilir
2. Yeni firma alanında no alanına : Manuel Şuan kullanılmayan bir firma numarası yazılır (Yeni açacağımız firmanın numarası)
3. Firma Adı manuel yazılır –> Ünvan Manuel yazılır.
4. Firma Kopyalaya basılır, Firma kopyalama kolay arkadaşlar, yedeğinizi aldığınız için istediğiniz gibi deneyin.

Logo Devir

Firma Kopyalama bittikten sonra;

  1. Yukarıda ki ekrandan eski firmanızı seçin. (devir.exe yi kapatın sıfırdan açın)
  2. Yeni firmanızı seçin. (kopyaladığımız firmayı)
  3. Devir öncesi kontrollerine tıklayın. (Burada 2020 firmanızda faturalanmamış irsaliyeri v.s kontrol ediyor varsa uyarır bu adım bilgi amaçlı sizi uyarır dikkate almazsanız da ilerleyebilirsiniz)
  4. Devire tıklayınız. Açılan ekran Aşağıda ki Dönem devrinin 3. ekranıyla aynı ekran, işlemlere oradan devam edelim.

Logo Dönem Devri Nasıl Yapılır?

Çalışılan mevcut firma tanımı içerisindeki dönemlere yeni bir dönem eklenerek devir işlemi yapılması yöntemidir. Bu yöntem kullanıldığında firma kopyalama işlemine gerek kalmaz. Devir filtrelerine bağlı olarak mevcut firmanın altına eklenen yeni döneme (2021) devir işlemi yapılır.

Logo SYS Firma Ekranı

Önemli seçenekleri yazıyorum siz dokümandanı inceleyip detaylara bakabilirsiniz.

  1. Devredilecek dönem numarası: 2020 firmanızın dönem numarası
  2. Yeni dönem numarası : 2021 firmanızın dönem numarası. (Firma kopyalayarak devir yapıyorsanız genelde dönem numarası 1 olur  ya da aynı firmanın altına açtığımız dönem numarası yani 1. resimdeki gibi 67. firmanın 2. dönemi bizim 2021 dönemimiz)
  3. Yeni dönem Tarihi: 01.01.2021 – 31.12.2021
  4. Devredilecek bölümler : Devir yapmak istemediğiniz bölümün tikini kaldırın. (Örnek: Ben malzemelerin sayımını 2021 de yapacağım derseniz aktarmayın,  carilerin borç alacaklarını aktarmasın ben 2021 de mutabık olup elle gireceğim derseniz tikini kaldırın yad muhasebe modülünü kullanıyorsunuzdur seçimini kaldırabilirsiniz.)
  5. Malzeme devri: Devir işlemiyle oluşan malzeme açılış fişine birim fiyatlar neden gelmedi? Cevap: Maliyetler Hesaplanacak devir yapıldığında ise stoklar için ambar maliyet grubuna göre maliyet hesaplaması yapılarak son envanter tutarına göre devir işlemi yapılması sağlanır. Bu yöntemin sağlıklı çalışması için devir öncesi maliyetlendirme servisi çalıştırılmalıdır. İstenirse devir sırasında bulunan maliyetlendirme servisi filtresine bağlı olarak devir işlemi sırasında da maliyetlendirme servisinin çalışması sağlanabilir.
    Sadece Miktarlar Devredilecek; devir yapıldığında stokların mevcut dönem üzerindeki miktarları dikkate alınarak devir işlemi yapılır bu nedenle açılış fişinde sadece stoklara ait miktar bilgileri bulunur.
    Devir yöntemi olarak Sadece Miktarlar Devredilecek yöntemi kullanılmışsa açılış fişine birim fiyatlar yansımayacaktır.
    Not: Seri / Lot takibi yapılan malzemeler için miktar devri yapılması durumunda hareket ilişkisi kurularak devir gerçekleştirileceğinden oluşan devir fişinde birim fiyat bilgisi de listelenecektir.
  6. Tamam a tıklanır ve devir başlar.

Arkadaşlar yedeğiniz olduğu için tekrar tekrar deneyebilirsiniz, dokümandan baştan sona inceleyin  sorular ve cevaplar kafanızda yer edecektir. Burada anlattıklarımda kritik hata dediğiniz bir yer olursa yorum yaparak bilgi verebilirseniz düzeltelim, hatasız kul olmaz 🙂 İyi çalışmalar.